כאבי גב תחתון

הבהרה חשובה:

הכתוב במאמרים כאן נכתב על סמך הספרות המקצועית הקיימת והניסיון המצטבר של הכותב. אין להסתמך על הכתוב בהם כתחליף לטיפול ולא מומלץ לבצע את העיצות והתרגילים המוזכרים בהם, בכללותם או בחלקם, ללא בדיקה רפואית מלאה ובעצה אחת עם גורם טיפולי מוסמך. העושה זאת, עושה זאת על דעתו בלבד והכותב והאתר מסירים מעצמם כל אחריות לתוצאות המעשים.

כאבי גב תחתון

כאב גב הוא תופעה נורמלית וביותר מ 90% מהמקרים לא מסוכנת כלל. כן, זה לא נעים אבל הסטטיסטיקה מראה שכמעט כולנו נחווה כאב גב משמעותי לפחות פעם בחיים. כלומר, זה לא שונה בהרבה מכאבי ראש. ובאותה מידה, כאבי גב צריכים להדאיג בערך כמו שכאב ראש מדאיג,  מכיוון שהסטטיסטיקה גם מראה שברוב המכריע של מקרים, הכאב עובר תוך מספר שבועות. אבל, חשוב לצאת מהתקף כזה מחוזקים. חשוב לצאת עם הבנה איך לקדם בריאות של הגב ובריאות בכלל. זה לא בהכרח לשמור על יציבה "נכונה" או לשבת ישר. להפך, גב חזק, שיודע לנוע במגוון תנועה רחב, גב שמסוגל לשאת בעומס בלי בעיה, הוא גב שמוכן לחיים טוב יותר. קיראו עוד על הסיבות לכאבי גב ועל מה לעשות אם כואב לכם. 
כ-92% מכאבי הגב מוגדרים גם לאחר בדיקה מדוקדקת ככאבי גב לא ספיציפיים (1). הכוונה היא שאין גורם אחד ספיציפי שאפשר להצביע עליו כסיבה לכאב. זה קורה בגלל שברוב המקרים כשעושים הדמיה לגב, לדוגמא MRI, רואים כל מיני דברים שלא נראים כמו שעמוד השדרה נראה בספרי אנטומיה. הבעיה היא שאת אותם ממצאים, כמו פריצות דיסק ובלטי דיסק, רואים גם אצל אנשים שלא כואב להם הגב כלל (2). כלומר הכאב נגרם כפי הנראה גם ממעורבות של דיסקים, שרירים, רגישות נרכשת של מערכת הכאב, מפרקים... בקיצור סלט. נשמע מפחיד? האמת שזה נכון על כמעט כל בעיה במערכת השריר והשלד (אפשר לקרוא עוד כאן- כאב וכאב כרוני). זה לא אומר שלא יודעים איך לטפל בזה. האמת אפילו יותר טובה מזה, רוב מקרי הגב משתפרים לבד תוך מספר שבועות בודדים אם מנהלים אותם נכון. המחקר והניסיון מראים שכאשר ממעטים לנוח, משתדלים לזוז ואף לתרגל, כאשר לא מפחדים, הכאבים פוחתים וכך גם הסיכוי לפתח בעיה גב כרונית.

כאבי גב

כמה זמן זה יקח?

כפי שהוזכר כבר, כשמדובר בכאבי גב טריים, אקוטיים, ברוב המכריע של המקרים הכאב עובר תוך מספר ימים עד מספר שבועות. אפשר לזרז את התהליך ולצאת ממנו מחוזקים. אם הכאב ממושך מעבר לזה, התהליך עשוי לדרוש הכוונה והתערבות של פיזיותפריסט כדי להתאים את הפעילות והתרגול. תהליך כזה יכול לקחת בין שבועות בודדים לחודשים. זה מאד תלוי במטופל/ת ועד כמה היא או הוא שותפים לתהליך. מי שמשקיע/ה יותר זמן, מאמץ בשינוי התנהגות, ותרגול משתפר/ת מהר יותר ובאופן יסודי יותר. בכל מקרה, בכאבים כרוניים אנחנו מדברים על תהליך שיכול לקחת בין חודשיים לחצי שנה. נשמע הרבה? אם אתם חושבים על כאב גב של שנים, אז חצי שנה במהלכה יהיו שיפורים ובסופה נגיע למטרות אליהן נכוון, אולי זה לא כל כך הרבה. 

מה נעשה בפיזיותרפיה?

נתחיל בבדיקה מעמיקה במטרה לזהות מה רגיש יותר, לאילו כיוונים כדאי להתחיל לזוז, האם סטרס מהווה חלק מהתמונה, ועוד. הטיפול עצמו תפור תמיד לאדם הסובל מכאבי הגב. אי אפשר לטפל בגב לבד כיוון שהוא חלק מהאדם. כך שלמישהי הטיפול יורכב בעיקר מתרגילים לכיוון כפיפה בשילוב עם עיסוי לשרירים, מישהו אחר יבצע הליכה נמרצת או הרמת משקולות. בכל מקרה, ננסה למצוא את הדרך לצאת מסיפור הגב הזה לא רק בתפקוד מלא, כשאפשר לעשות כל מה שרוצים ובפחות כאב. כדאי ואפשר לנצל סיפור גב כזה ולצאת ממנו מחוזקים יותר, פעילים יותר.

מה אני יכול/ה לעשות?

בין אם מדובר על התקף גב שהתחיל בבת אחת, התקדם לאט לאט, טרי או ממושך, הסוד הוא להשאר פעילים. אם הכאב הופיע ממש עכשו זה בסדר להוריד את רמת הפעילות למשך מספר ימים בודדים: לא לשכב במיטה, אבל אולי לא לעשות את הדברים הכי מאתגרים- זה לא הזמן לנקות מאחורי הספות או להרכיב את הארון של איקאה. אבל אחרי מספר ימים, צריך לחזור בהדרגה לכמה שיותר מהפעילות היום יומית. עם ההפחתה בכאב כדאי גם להתחיל לעסוק בספורט. לא כל כך חשוב איזו פעילות אתם עושים, העיקר שאתם נהנים 
(אפשר לקרוא את נייר העמדה של העמותה הישראלית לפיזיותרפיה בכפתור הבא)
העמותה הישראלית לפיזיותרפיה
  • מקורות

    1. Balanegue F., Mannion A., Pellise F.,Cedraschi C. Non-specific low back pain. The Lancet 2012;379: 482-491.

    2. Brinjikji W., Luetmer P.H., Comstock B., Bresnahan B.W., Chen L.E., Deyo R.A., Halabi S., Turner J.A., Avins A.L., James K., Wald J.T., Kallmes D.F., Jarvik J.G. Systematic literature review of imaging features of spinal degeneration in asymptomatic populations. American Journal of Neuroradiology 2015; 36(4):811-816.


בלט או פריצת דיסק- האם זה כואב ומה עושים

שמעתם על זה? זה בוודאי דבר איום ונורא, לא?... אז, נתחיל עם הפתעה. בלט דיסק או פריצת דיסק נפוצים מאד גם אצל מי שלא כואב הגב כלל. יותר מזה, גם כשבלט הדיסק גורם לכאב, המחקר מראה שבפרק זמן של מספר חודשים הבלט נעלם. כלומר הוא מחלים בצורה דומה לדרך בה פצע מחלים. המסקנה? בלט ופריצת דיסק לא חייבים לכאוב ויכולים להחלים! אחרי התובנה החשובה הזו, גם אם יש לכם בעית דיסק שכן כואבת, יש דברים שאפשר לעשות כדי לזרז את זה שהמקום יחלים והכאב יעבור.

בלט או פריצת דיסק

כפי שהוזכר במבוא, בלטי דיסק ופריצות דיסק לכשעצמם, כפי שהם נראים ב CT או MRI, לא חייבים לגרום לכאב. המחקר היום מצביע על כך שמה שכואב הוא לא הדיסק עצמו אלא נוכחות או העדר של תהליך דלקתי סביבו. תהליך הדלקת דומה מבחינת התאים והחומרים שמשתתפים בו למה שקורה כשיש זיהום מקוץ ביד, אך התהליך פה אינו זהה לזיהום. דלקת היא תהליך ההחלמה הטבעי של הגוף. אותה תגובה דלקתית שגם מגבירה את הכאב היא זו שתצמצם לאט לאט את פריצת הדיסק ותיצור רקמת צלקת במקום כדי לייצב אותו טוב יותר. כלומר, דלקת, למרות הכאב שהיא מייצרת, זה טוב. אבל מה עושים עד שההחלמה תתרחש?

בלט או פריצת דיסק

כמה זמן זה יקח?

הסטטיסטיקה מראה שרוב התקפי הגב האקוטיים (החדשים) עוברים תוך מספר ימים עד שבועות בודדים. מי שנשארת כאובה ומי שנשאר מוגבל אלו בעיקר מי שלא חוזרים לזוז, עם או בלי הכאב. אם מדובר בכאב גב כרוני, זה עלול לקחת יותר זמן. אבל גם פה הרבה תלוי בכמה מהר תתחילו לזוז ותתאימו את הגישה לכך שבלט הדיסק שזוהה לפני כך וכך זמן אינו הבעיה, או לפחות אינו הגורם היחידי למצב. גם חולשה, רגישות מוגברת, הרגלי תנועה תורמים. ובהם אפשר וצריך לטפל.

מה נעשה בפיזיותרפיה?

לאחר ראיון ובדיקה יסודיים נוכל לדרג ביחד את הפעילות ולהחליט איך מתקדמים משבוע לשבוע. נקבע ביחד מערך תרגילים שיקדמו את המטרות האישיות שנקבע- אחת יש לה טיול לאפריקה וצריכה לטפס הרים (סיפור אמיתי) והשני רוצה לקום מכסא בפגישות בעבודה ולהתיישר מיד בלי לגנוח מכאב (גם סיפור אמיתי). בטיפולי גב אני משתמש במגוון של טכניקות טיפוליות להוריד את הרגישות, לשחרר את השרירים שמגויסים בצורה מוגזמת ולתת ביטחון לתנועה שלכם/ן.

מה אני יכול/ה לעשות?

כל החלמה של הגוף הופכת יעילה יותר כשהיא מלווה בתנועה. כל רקמה בגוף מתחזקת בהדרגה כשהיא חשופה לעומס הגיוני: שרירים, עצמות, גידים וכו'. גם רקמת הצלקת שתבנה במקום תהיה חזקה יותר אם תזוזו. כמה לזוז? ברור שאם מדובר בכאב גב אקוטי שהחל בבת אחת, ובעיקר אם הוא בגלל טראומה (נפילה, מאמץ קיצוני), בימים ראשונים התנועה היא מאד בסיסית- לקום להכין קפה, סיבוב הליכה של 10 דקות בחוץ בשביל לאוורר את הגב.... ככל שהזמן עובר, אפשר להעיז יותר. גם אם זה מציק קצת וכואב. זו דרך מצוינת להפיג את הכאב ולחזק את הרקמה הצלקתית וההחלמה. ככל שהזמן עובר כך מי שנשאר לשבת נחלש והופך רגיש יותר ופגיע יותר. ככל שהזמן עובר כך יותר בטוח לזוז למרות הכאב. אפשר לקרוא עוד כאן- כאב וכאב כרוני.