כאבי קרסוליים
הבהרה חשובה:
הכתוב במאמרים כאן נכתב על סמך הספרות המקצועית הקיימת והניסיון המצטבר של הכותב. אין להסתמך על הכתוב בהם כתחליף לטיפול ולא מומלץ לבצע את העיצות והתרגילים המוזכרים בהם, בכללותם או בחלקם, ללא בדיקה רפואית מלאה ובעצה אחת עם גורם טיפולי מוסמך. העושה זאת, עושה זאת על דעתו בלבד והכותב והאתר מסירים מעצמם כל אחריות לתוצאות המעשים.
נקע בקרסול
נקע בקרסול הוא פגיעה נפוצה מאד בספורטאים אבל יכול להתרחש גם סתם בטיול או בהליכה ברחוב. הנקע נגרם כאשר השרירים לא מספיקים לבלום את התנועה הפתאומית בקרסול והרצועות בצד החיצוני של הקרסול נמתחות ונפגעות. הפגיעה הזו מחלימה בדרך כלל אבל היא גם עלולה להוביל לשליטה לקויה על הקרסול ולנקעים חוזרים. לכן חשוב לאתגר קרסול נקוע בהדרגה כדי לוודא שתוכלו לחזור לפעילות מלאה בלי פגיעות חוזרות או כאב.
נקע בקרסול הוא פגיעה נפוצה מאד בספורטאים אבל יכול להתרחש גם סתם בטיול או בהליכה רגילה עם מעט מזל לא טוב. בדרך כלל הפגיעה מתרחשת כאשר הקרסול מסתובב בצורה חדה פנימה וכלפי מטה ללא פעולת מספקת של השרירים שמגנים עליו. התנועה החדה הזו גורמת לנזק לרצועות שנמצאות מצידו החיצוני של העקב. בדרך כלל, זה מלווה בנפיחות משמעותית ואחרי יום-יומיים מופיעים צבעים "יפים" בצד החיצוני של כף הרגל בתוצאה מהנזק לרצועות. הנפיחות והצבעים הם נורמליים ולא שונים ממה שקורה אם קיבלתם חבורה ממכה באיזור מסוים.
מהן בכלל הרצועות? רצועות הן כמו חבלים שקושרים ומחברים את העצמות של השוק וכף הרגל. בניגוד לחבלים, יש ברצועות בגוף הרבה מאד חיישנים (עצבים) ברגע שרצועה נמתחת החיישנים מאותתים שיש מתח והמוח פוקד על השרירים להכנס לעבודה ולהגן על הרצועה והמפרק מהמתח.
לאחר נקע, המתיחה החזקה של הרצועה עלולה לפגוע ביכולת של הגוף להרגיש לאן הקרסול זז. אם התחושה הזו פחות מדויקת, גם תגובת השרירים פחות מדויקת.
זו הסיבה שיש לא מעט אנשים שסובלים מנקעים חוזרים.
נקע בקרסול
כמה זמן זה יקח?
תהליך החזרה לפעילות מלאה יכול לקחת שבועיים בנקעים קלים מאד ויכול להמשך גם חודשיים- שלושה בנקעים חמורים. חשוב להדגיש שקצב ההתקדמות מושפע מאד מכמות הזמן והמאמץ שאתם משקיעים בתרגול והשיקום של הקרסול הפגוע.
מה יכולה פיזותרפיה לתרום?
בטיפול הפיזיותרפיה נעבוד על החזרת טווח התנועה, על חיזוק של השרירים ועל איתגור של השליטה של השרירים במפרק. מתוך היכולות שנגלה ביחד במהלך הטיפול נחליט מה יהיו התרגילים לביצוע באותו שבוע. כך נתקדם משבוע לשבוע עד שתגיעו לתפקוד מלא ושליטה טובה בקרסול. כך שגם אם אתם בטיול ודורכים על אבן לא יציבה, הקרסול מגיב מהר וחזק מספיק למנוע את הנקע הבא.
מה אני יכול/ה לעשות?
מיד אחרי הנקע זה בסדר אם צריך להפחית פעילות למשך 2-5 ימים, לנוח חלק מהזמן עם הרגל מוגבהת, לחבוש את המקום בתחבשות אלסטית ולקרר עם קרח (לא ישירות על העור). אבל מוקדם ככל האפשר צריך להתחיל להפעיל את הקרסול. הליכה כמה שאפשר, ניסיון לעמוד על רגל אחת בלי תמיכה, ובהמשך גם תרגילים שמאתגרים את שיווי המשקל כדי להחזיר את יכולת ההליכה, ריצה וקפיצה.
כאב בגיד אכילס
כאב בגיד אכילס נגרם בעיקר מקושי של הגיד לעמוד בעומס שיש עליו. פעילויות כמו ריצה, קפיצה ושינויי כיוון דורשים מהגיד הזה, המחבר את שריר התאומים לעקב, יכולת לעמוד בעומסים גבוהים ובמתח. המפתח להחלמה מהכאב הטורדני הזה הוא הורדה של העומס ואז חיזוק של הגיד במקביל לחזרה איטית ומדורגת לפעילויות שחשובות לך.
פעם היו בטוחים שכאב בגיד אכילס נגרם מדלקת. אפילו היום יש סיכוי טוב שזה מה ששמעתם מהרופא/ה, מחבר או מהשכנה. חשוב להדגיש כאן כי הדלקת שמדובר בה אינה זיהום (כמו דלקת כשיש קוץ ביד) אלא תגובת הריפוי הטבעית של הגוף. היא אכן מלווה בכאב ולעיתים בנפיחות, חום, ואודם מקומי. אבל, האמת היא שהתגובה הדלקתית היא רק חלק קטן מהתמונה כשיש כאב בגיד אכילס. אני מניח שלרובכם הגיד לא באמת חם, אדום ונפוח... המחקרים היום מצביעים יותר על מצב שנגרם בגלל קושי של הגיד לעמוד בעומס שיש עליו. איזה עומס? ריצה, קפיצה, שינויי כיוון חדים. כאב בגיד אכילס קורה בעיקר מעל גיל 40 אבל יכול לקרות גם לצעירים ספורטיביים מאד. בכל מקרה הגיד הופך לרגיש לעומס מה שמאפיין את הרגישות הזו זה כאב בתחילת פעילות שנרגע כשהגיד "מתחמם" וכאב בבוקר שאחרי הפעילות.
כאב בגיד אכילס
כמה זמן זה יקח?
לצערי, גיד זו רקמה שמתחדשת לאט. בעיקר ההחלמה איטית אם לא עוצרים את הפעילות הספורטיבית והרגישות קיימת בגיד חודשים רבים (או שנים). רבים מגיעים לקליניקה במצב כזה. ברוב המקרים מדובר בתהליך טיפול של מספר חודשים. זה לא אומר שתצטרכו לבוא לקליניקה מספר חודשים כי עיקר העניין הוא התרגול ובנית התוכנית לחזרה לספורט. את זה אפשר לעשות גם לבד, עם תמיכה והכוונה מדי פעם.
מה נעשה בטיפול?
מעבר לאמצעי טיפול כמו עיסוי, טייפינג (הדבקה של רצועות שתומכות בגיד) ועוד, נבנה מערך תרגילים שיעזור לגיד לעמוד בעומס. מתיחות למרבה הפלא דווקא פחות רלוונטיות כאן. חשוב יותר לבנות תוכנית תרגול וחזרה מדורגת לפעילות תוך התחשבות ברגישות של הגיד.
מה אני יכול/ה לעשות?
העובדה שהגיד מתקשה לעמוד בעומס למעשה כבר נותנת לנו חלק מהפיתרון- צריך להוריד עומס מהגיד ואז בהדרגה,להרגיל אותו לעומס מחדש. בשלב ראשון, אני מציע לא להפסיק פעילות לגמרי, אבל למצוא את רמת וסוג הפעילות שלא גורמת לכם לשלם מחיר גבוה ביום שאחריה. מציק לרוץ? תלכו. מציק ללכת? אופנים.... צריך לזכור שעומס ממושך מעבר ליכולת של הגיד לעמוד בו, מעלה את הסיכון לקרע בגיד. מצד שני, השבתה של הרגל תגרום להחלשות כללית של השרירים ולא תתרום ליכולת של הגיד להתרגל לעומס.